About This Project

Seija Pukari: Ystävän halaus -peittoprojekti syntyi rakkaudesta kuntoutuskavereita kohtaan

Seija osallistui Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä masennusta sairastavien kuntoutuskurssille. Toiselta kuntoutusjaksolta kotiin matkatessa syntyi ajatus virkata läheisiksi tulleille kurssitovereille isoäidin neliöistä kootut torkkupeitot. Peitto olisi kuin ystävän halaus sellaisessa hetkessä kun sitä tarvitsee. Se lämmittäisi ja sen alle voisi käpertyä tai mennä tarvittaessa vaikka piiloon.

Seija arveli heti, ettei seitsemän peiton virkkaaminen parissa kuukaudessa olisi yksin mahdollista. Niinpä hän pyysi projektiin apua muutamasta Facebookin virkkausryhmästä. Seija puki asiaa sanoiksi mm. näin: ”Haluaisiko joku haluaa auttaa minua ilahduttamaan näitä kuntoutuskavereitani, joista suurin osa vakavastikin masentuneita ja tarvitsevat piristystä ja väriä elämään? Yksikin pala auttaisi projektiani saada lämmin ja konkreettinen ystävän halaus muistoksi heille viimeiselle tapaamiselle.”

Eipä aikaakaan, kun Seijalle alkoi sadella pakettikaupalla isoäidin neliöitä, mutta myös paljon kannustusta, palautetta ja vertaistukea niin postissa kuin Facebookissakin. Jokainen paketti vei projektia eteenpäin, ja jokainen viesti, tervehdys ja kannustava kommentti toivat Seijalle itselleen valtavasti iloa. Monet myös innostuivat kertomaan omista kokemuksistaan masennukseen liittyen.

Peittojen kokoamisen Seija halusi tehdä itse, ja kurssikaverit olivat tulleet jo niin tutuiksi, että hän osasi jopa huomioida heidän värimieltymyksensä. Jokaista peittoa kasatessa tulvi mieleen paljon lämpimiä ajatuksia ryhmäläisiä kohtaan ja muistoja edelliseltä kuntoutusjaksolta. Tyttäret olivat kokoamisessa apuna.

Monet ihmiset kannustivat Seijaa tekemään peiton myös itselleen, mutta hän piti tärkeimpänä saada ensin ystävien peitot valmiiksi. Hyvät ajatukset olivat jo kuitenkin levinneet lähipiiriin, sillä Seijan tytär oli ollut jo asialla, ja salaa ”tilannut” virkkausverkostolta palasia myös äidin omaa peittoa varten. Tytär kokosi peiton äidilleen, ja äitienpäivänä Seija saikin itse ystävän halauksen, joka tuli hänelle lahjaksi virkkausverkoston jäseniltä omien tyttärien välityksellä.

Viimeisen kuntoutusjakson koittaessa kaikille kuntoutustovereille oli mukana iso, pehmeä paketti. Kurssikaverit olivat todella liikuttuneita ja iloisia Seijan hyväsydämisestä ja isotöisestä lahjasta! Ja sitä olimme mekin, Kuntoutuskeskus Kankaanpään väki tästä kuultuamme. Mielenterveyskuntoutustiimimme psykologi ehdotti Seijalle, että projektia kannattaa omien voimavarojen sallimissa rajoissa jatkaa. Siten Ystävän halaus tuottaisi lämpöä myös muille masennuksen ja mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville, sillä Seijan sanoin ”Juuri he/me tarvitsemme saada tuntea, että meistä välitetään.” Seija tarttui tähän ideaan, ja perusti oman Facebook-ryhmän tätä projektia varten.

Seijan tarina on osoitus siitä, että hyvissä sydämissä piilee uskomaton voima ja vahvuus. Hyvällä sydämellä voidaan tehdä uskomattomia asioita ja liikuttaa monia – jopa silloin, kun sydäntä kantavalla ihmisellä on itsellä voimavarat vähissä esimerkiksi masennukseen sairastumisen takia.

Lue lisää ja osallistu:

Seijan blogi peittoprojektin alkuvaiheilta: http://halipeitto.blogspot.fi/

Ystävän Halaus –peittoprojektin Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/1599196047011009/

 

Category
Asiakkaiden kokemuksia