Näin äkkiseltään voisi ajatella, että ampuminen maalitauluun ilman näköaistia on aika hankalaa. Erilaista se on, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Näkövammaisammunnassa keskeinen aisti, joka valjastetaan ja viritetään huippuunsa, on kuulo.
Timo Nyström – näkövammaisammunnan MM-kultamitalisti vuodelta 2019 – hyödynsi kuntoutusjaksollaan harjoitteluun Kuntoutuskeskuksen ampumarataa. Mukanaan hänellä oli lisävarusteet – maalitauluun kiinnitettävä infrapunavalo, oma ase, jossa tähtäimenä on tämän valon tunnistava kamera, sekä kannettava tietokone, jossa on tarvittava ohjelmisto. Kyseisten lisävarusteiden avulla näkövammaisammunnan harrastaja voi mennä minne tahansa ampumaradalle harjoittelemaan ja kilpailemaankin. Näiden muutamien teknisten laitteiden lisäksi tärkeä on luonnollisesti myös avustaja, jonka kanssa Timolla on selvästi sujuva ja saumaton yhteistyö.
Miten se tähtääminen sitten hoituu kuuloaistin varassa? Aseeseen kiinnitetty tähtäin antaa ampujalle äänipalautteen, joka voi esimerkiksi antaa sitä korkeamman äänen, mitä lähempänä taulun keskipistettä ollaan. Tietokoneohjelma taas on yhteydessä taululaitteen kanssa, ja kertoo ampujalle osuman arvon ja suunnan. Näkevänä kun tätä ammunnan lajia kokeili, oli parasta laittaa silmät kiinni, että kuuloaistia sai herkistettyä – helppoa se ei kyllä ensituntumalta ollut.
Timon matka jatkui suoraan kuntoutusjaksolta Tikkakoskelle harjoitusleirille, joita kuuden hengen valmennusryhmällä on ympäri vuoden. Useita kisojakin oli tälle vuodelle vielä tiedossa. Niistä isoimpina ovat elokuussa Rotterdamissa EM-kilpailut ja syyskuussa jo matkataankin sitten Peruun MM-kisoihin.
Vaikkei tähtäimessä olisikaan kilpaurheilijan ura, kannattaa lajia lähteä rohkeasti kokeilemaan ottamalla yhteyttä paikalliseen ampumaseuraan tai näkövammaisammunnan harrastajiin. Jos laji taas kiinnostaa penkkiurheilun merkeissä, niin tiedotettakoon, että näkövammaisten ampumaurheilu on jo mukana Kansainvälisen Paralympiakomitean alaisissa MM-kilpailuissa, mutta ei vielä ole osa paralympiaohjelmaa. Parhaillaan odotetaan tietoa, josko Los Angelesissa 2028 laji jo nähtäisiin.
Silloin, kun sinulla on oma laji, jota aktiivisesti treenaat omassa arjessa, Kuntoutuskeskus Kankaanpään tilat tarjoavat hyvät puitteet monien lajien harjoittelulle myös kuntoutusjaksoilla. Toisaalta, jos oma lajisi on vielä löytymättä, saattaa käydä niin, että lajikokeilun kautta löydätkin sen täältä Kuntsarilta. Kerro ammattilaisillemme omista toiveistasi, haaveistasi kuntoutuksessa – joskus voi löytyä hyviä mahdollisuuksia tai saatat tehdä yllättäviä löytöjä. Tästä aiheesta onkin tulossa pian uusi tarina. 🙂
Tiesitkö?
Jos olet alle 65-vuotias näkövammainen, sinulla voi olla mahdollisuus päästä meille Kelan kustantamaan näkövammaisen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen, josta saat paljon hyödyllistä tukea omaan arkeesi.