Näkövammaisen yksilökuntoutus

Nyt voit hakeutua moniammatilliseen yksilökuntoutukseen virkistävään Kunnonlähteen ympäristöön myös harkinnanvaraisena kuntoutuksena! Meillä on upea moniammatillinen tiimi sinua odottamassa, ja näkövammakuntoutuksen osaamisestamme huolimatta meillä ei keskitytä pelkästään näkövammaasi, vaan sinun kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi. Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on, että pystyt näkövammastasi huolimatta tekemään töitä tai selviytymään sinulle merkityksellisistä arjen toiminnoista.
Ja ennen kaikkea että sinä voit hyvin.

Moniammatillisessa kuntoutuksessa sairaanhoitaja ja asiakas juttelevat ulkona pöydän ääressä. Takana on metsää ja pururata.

Kenelle näkövammaisen kuntoutus on?

Moniammatilliseen yksilökuntoutukseen voit hakeutua, kun sinulla on todettu näkövamma ja tarvitset tukea sen tuomiin muutoksiin. Näkövamma aiheuttaa sinulle moniammatillisen kuntoutuksen tai sopeutumisvalmennuksen tarpeen. Palvelussa ei ole yläikärajaa ja voit olla työelämässä tai eläkkeellä.

Näkövammaisen yksilökuntoutukseen voit osallistua myös vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, jos olet alle 65-vuotias, ja näkövamma vaikeuttaa huomattavasti arjen sujumista.

Kelan kuntoutus on halutessasi suunnattu osittain myös yhdelle aikuiselle läheisellesi. Mikäli toivot, että läheisesi osallistuu kuntoutukseesi, muista mainita se jo kuntoutushakemuksessa.

Miten moniammatillinen näkövammaisen yksilökuntoutus toteutetaan?

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen kokonaiskesto määräytyy Kelan kuntoutuspäätöksen mukaan. Yleensä kuntoutus toteutetaan useammassa viiden vuorokauden jaksossa kerrallaan. Aloitusjaksolla laadit ammattilaisten ohjauksessa kuntoutuksellesi yksilölliset tavoitteet ja yhdessä mietitään sinulle henkilökohtainen kuntoutusohjelma. Ohjelma rakentuu erilaisista teemoista, jotka tukevat juuri sinun tavoitteitasi.

Kuntoutuksesta vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa silmätautien erikoislääkäri, sosiaalityöntekijä, psykologi sekä liikkumistaidon, näönkäytön ja it-ohjaajia. Mukana on myös muuta kuntoutushenkilöstöä sekä esimerkiksi liikunnan ja vapaa-ajan ohjaajat. Kuntoutusjaksolla on mahdollisuus ympärivuorokautiseen avustukseen tarvittaessa.

Vaikka kuntoutus on yksilöllistä, kokoamme yhteen näkövammaisten ryhmiä samaan aikaan. Näkövammaisten moniammatillinen yksilökuntoutus voidaan toteuttaa myös sopeutumisvalmennuksena.

Yksilöllisen moniammatillisen kartoituksen ja ohjauksen lisäksi saat ainutlaatuista tukea myös omalta kuntoutujaryhmältäsi. Ryhmän antama tuki antaa lisää kuntoutusmotivaatiota ja osaltaan kannustaa omiin tavoitteisiin pääsemisessä.

Kuntoutusjakso sisältää yksilöllisten tapaamisten lisäksi ryhmätoimintaa kuten liikunta-, toiminta-, peli- ja kuntosaliryhmiä sekä luentoja ja ryhmäkeskusteluja. Tarjoamme paljon erilaisia esteettömiä mahdollisuuksia mukavaan toimintaan ja harrastamiseen vapaa-ajalla: keilausta, jousi- ja ilma-aseammuntaa, kädentaitoja – kokeile turvallisesti ja innostu uusista harrastusideoista.

Meillä kaikki palvelut ovat mukavasti ja turvallisesti saman katon alla, joten myös vapaa-ajalla voit viihtyä, käydä uimassa, kuntoilla ja ulkoilla virkistävien mahdollisuuksien äärellä esteettömissä tiloissamme. Kuntoutus tarjoaa tilaisuuden keskittyä omaan hyvinvointiisi!

Mitä näkövammaisen yksilökuntoutus maksaa?

Kuntoutus on asiakkaalle kokonaan maksutonta ja Kela kustantaa myös majoituksen kahden hengen huoneessa täysihoidolla. Yhden hengen huoneen voi saada käyttöönsä omakustanteisesti niin kauan kuin huoneita riittää.

Kela maksaa myös kuntoutusrahaa ja matkakorvausta.

Miten näkövammaisen yksilökuntoutukseen pääsee?

Vaativa lääkinnällinen kuntoutus (alle 65-vuotiaat)

  1. Keskustele kuntoutuksesta julkisen terveydenhuollon lääkärin kanssa. Sinulle kirjoitetaan kuntoutussuunnitelma tai B-lausunto.
  2. Täytä kuntoutushakemus KU104. Perustele kuntoutustarpeesi hyvin. Kuvaile konkreettisia arjen haasteita, joita näkövamma sinulle aiheuttaa.
  3. Kirjoita kuntoutuspaikkatoiveeksi Kunnonlähde Kankaanpää
  4. Lähetä hakemus ja kuntoutussuunnitelma tai B-lausunto Kelaan postitse tai OmaKela-asiointipalvelussa.

Harkinnanvarainen kuntoutus (kaiken ikäisille)

  1. Keskustele kuntoutustoiveestasi lääkärin kanssa. Lääkäri voi kirjoittaa sinulle B-lausunnon, jossa kuntoutusta suositellaan. Lausunnon voi kirjoittaa myös yksityispuolen lääkäri.
  2. Täytä kuntoutushakemus KU132. Perustele kuntoutustarpeesi hyvin. Kuvaile konkreettisia arjen haasteita, joita näkövamma sinulle aiheuttaa ja mihin tarvitset tukea.
  3. Kirjoita kuntoutuspaikkatoiveeksi Kunnonlähde Kankaanpää
  4. Lähetä hakemus ja B-lausunto Kelaan postitse tai OmaKela-asiointipalvelussa.
Esite näkövammaisen yksilökuntoutuksesta

Kysy
lisää

Kysy lisää!

Etsit kuntoutusta sitten itsellesi, läheisellesi tai asiakkaallesi, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!

Kuntoutussihteeri

Kuntoutussihteeri [email protected] 050 394 7524