Näkövammaisen yksilökuntoutus

Näkövammaisen kuntoutus kuvituskuva

Näkövammaisen kuntoutus yksilöllisesti Kankaanpäässä

Näkövammaisen kuntoutus on Kelan kustantamaa moniammatillista tukea sinulle, jolla on todettu näkövamma. Sen tavoitteena on, että pystyt näkövammastasi huolimatta tekemään töitä tai selviytymään sinulle merkityksellisistä arjen toiminnoista. Kuntoutus suunnitellaan ja toteutetaan omien yksilöllisten tavoitteidesi ja tarpeittesi mukaan. Kuntoutuksestasi Kankaanpäässä vastaa moniammatillinen, osaava työryhmä, johon kuuluvat muun muassa silmätautien erikoislääkäri, sosiaalityöntekijä, psykologi sekä liikkumistaidon, näönkäytön ja it-ohjaajia. Saat paljon hyödyllistä tietoa ja taitoa, voimavaroja ja valmiuksia monilta eri ammattilaisilta sekä vertaistukea muilta kuntoutujilta.

Kenelle näkövammaisen kuntoutus on?

Näkövammaisen yksilökuntoutus on Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Sen kriteereinä ovat, että olet alle 65-vuotias, ja sinulla on todettu näkövamma, jolla on merkittäviä vaikutuksia sinun arjessasi. Kelan määritelmään kuuluu myös, että kuntoutustarve on kestoltaan vähintään vuoden, eikä liity välittömästi sairaanhoitoon.

Kelan kuntoutus on halutessasi suunnattu osittain myös yhdelle aikuiselle läheisellesi. Mikäli toivot, että läheisesi osallistuu kuntoutukseesi, muista mainita se jo kuntoutushakemuksessa.

Oletko yli 65-vuotias tai et muuten kuulu vaativan kuntoutuksen piiriin?

Toteutamme myös Kelan kustantamia sopeutumisvalmennuskursseja näkövammaisille.

 

Miten moniammatillinen näkövammaisen yksilökuntoutus toteutetaan?

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen pituus on Kelan päätöksestä riippuen 9-24 vuorokautta, ja se voidaan toteuttaa yhdessä tai useammassa jaksossa. Aloitusjaksolla laadit ammattilaisten ohjauksessa kuntoutuksellesi yksilölliset tavoitteet ja yhdessä mietitään sinulle henkilökohtainen kuntoutusohjelma. Ohjelma rakentuu erilaisista teemoista, jotka tukevat juuri sinun tavoitteitasi.

Kuntoutuksesta vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa silmätautien erikoislääkäri, sosiaalityöntekijä, psykologi sekä liikkumistaidon, näönkäytön ja it-ohjaajia. Mukana on myös muuta kuntoutushenkilöstöä sekä esimerkiksi liikunnan ja vapaa-ajan ohjaajat. Kuntoutusjaksolla on mahdollisuus ympärivuorokautiseen avustukseen tarvittaessa.

Yksilöllisen moniammatillisen kartoituksen ja ohjauksen lisäksi saat ainutlaatuista tukea myös omalta kuntoutujaryhmältäsi. Ryhmän antama tuki antaa lisää kuntoutusmotivaatiota ja osaltaan kannustaa omiin tavoitteisiin pääsemisessä.

Kuntoutusjakso sisältää yksilöllisten tapaamisten lisäksi ryhmätoimintaa kuten liikunta-, toiminta-, peli- ja kuntosaliryhmiä sekä luentoja ja ryhmäkeskusteluja. Tarjoamme paljon erilaisia esteettömiä mahdollisuuksia mukavaan toimintaan ja harrastamiseen vapaa-ajalla: keilausta, jousi- ja ilma-aseammuntaa, kädentaitoja – kokeile turvallisesti ja innostu uusista harrastusideoista.

Meillä kaikki palvelut ovat mukavasti ja turvallisesti saman katon alla, joten myös vapaa-ajalla voit viihtyä, käydä uimassa, kuntoilla ja ulkoilla virkistävien mahdollisuuksien äärellä esteettömissä tiloissamme. Kuntoutus tarjoaa tilaisuuden keskittyä omaan hyvinvointiisi!

Mitä näkövammaisen yksilökuntoutus maksaa?

Kuntoutus on asiakkaalle kokonaan maksutonta ja Kela kustantaa myös majoituksen kahden hengen huoneessa täysihoidolla. Yhden hengen huoneen voi saada käyttöönsä omakustanteisesti niin kauan kuin huoneita riittää.

Kela maksaa myös kuntoutusrahaa ja matkakorvausta.

Miten näkövammaisen yksilökuntoutukseen pääsee?

Ota kuntoutustarpeesi puheeksi julkisen puolen lääkärin kanssa Halutessasi voit tulostaa tästä esitteen mukaasi keskustelun pohjaksi: Avaa tulostettava esite tästä.   Sinulle kirjoitetaan kuntoutussuunnitelma tai B-lausunto, jossa suositellaan moniammatillista yksilökuntoutusta sekä perustellaan kuntoutuksen tarve.

Täytä Kelan hakemus KU104 ja toimita hakemus sekä lääkärinlausunto Kelaan.

laadukkaat kuntoutuspalvelut

Lisätiedot

Kuntoutussihteeri
050 394 7524 tai
kuntoutustoimisto@kuntke.fi

Miten kuntoutukseen pääsee? Tutustu hakuohjeisiin täällä.