Lymfaterapia – hemmottelua ja silittelyä?

Lymfaterapia – hemmottelua ja silittelyä?

Eräs kuntoutuja oli hyvin epäileväinen tulleessaan ensimmäistä kertaa lymfaterapiaan. Hän kysyikin useampaan kertaan, voiko tällaisesta sivelystä olla jotain hyötyä hänen kipeään polveensa. Pari päivää myöhemmin kohtasin käytävällä kyseisen asiakkaan, joka hymyili ja huikkasi perääni: ”Se muuten auttoi”. Tämä oli minulle enemmän kuin positiivinen palaute lymfaterapian hyödystä kivun hoidossa.

Työssäni kuntoutuskeskuksessa hoidan lymfaterapialla niin laitoskuntoutusjaksolla olevia kuntoutujia kuin avokuntoutusasiakkaitakin. Lymfaterapia koostuu manuaalisesta lymfaterapiasta ja kompressioterapiasta. Lymfaterapia vaikuttaa imusuonistoon elvyttäen imusuonten toimintaa ja edistäen imunesteen virtausta. Sillä on vaikutusta myös hermostoon ihon pinnallisten hermopäätteiden kautta sekä lihaksistoon. Sillä on siis laaja-alainen vaikutus koko kehoon. Joissakin tapauksissa lymfaterapiasta voi saada Kelan korvauksen.

Tuloksia ja tanssiaskeleita

Eräs kuntoutuja kävi viikoittain lymfaterapiassa 15 viikon ajan. Hänellä oli voimakas alaraajaturvotus ja kipuja päivittäin, jotka haittasivat hänen kävelyään ja päivittäisiä arkiaskareita. Hän laittoi myös välipäivinä kompressiosidokset turvonneeseen jalkaan. Hoitosarjan jälkeen turvotus oli vähentynyt useita senttimetrejä. Eroa ei ollut enää paljonkaan ns. terveeseen alaraajaan verrattuna. Hoitosarjan jälkeen hän käy kävelylenkillä päivittäin ja jatkaa kompressiosidosten pitoa. Kipuja ei ole ja arki sujuu hyvin.

Lymfaterapia

”Nyt voisin pistää tanssiksi”, totesi eräs kuntoutuja lymfaterapian jälkeen, ”jalat ovat niin kevyet. Tukisukat ovat hyvät, niitä ei tunne lainkaan. Eivät kiristä eivätkä purista. Ne ovat päivittäin jalassani.”

Manuaalinen lymfaterapiakoulutus on ollut vaikein koulutus, jota olen käynyt. Tekniikka poikkeaa muista manuaalista tekniikoista niin paljon. Otteet ovat niin kevyitä ja vaativat jatkuvaa harjoittelua, ja pyrinkin käymään otteiden kertauskoulutuksissa säännöllisesti.

Koulutusjaksojen välissä meillä oli aikaa otteiden harjoitteluun. Kotona perheenjäsenet saivat vuorotellen olla ”asiakkaina”. Yksi lapsistani halusi aina kasvojen alueelle lymfaterapiaa. Se oli kuulemma niin rentouttavaa! Hän on oikeassa. Lymfaterapia on myös hyvin rentouttava hoitomuoto.

Leena Kuusinen
fysioterapeutti, lymfaterapeutti
Kuntoutuskeskus Kankaanpää