Kuulovammaisten aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit

KUULO-sopeutumisvalmennus aikuisille

Kelan KUULO-kuntoutus on ryhmämuotoinen sopeutumisvalmennuskurssi, josta saat tukea elämään kuulovamman tai Menieren taudin kanssa.  KUULO-kurssille voit hakea, jos sinulla on todettu kuulovamma tai Menieren tauti. Voit olla opiskelija, kuntoutustuella, työelämässä tai eläkkeellä.

KUULO-sopeutumisvalmennuskurssilla saat paljon hyödyllistä tietoa ja tukea arkeen kuulovamman tai  Menieren taudin kanssa. Kurssi tarjoaa tietoa sairaudestasi, sen hoidosta sekä kuntoutus- ja muiden tukitoimien mahdollisuuksista. Kursseilla tehdään myös erilaisia harjoitteita ja keskustellaan asiantuntijoiden sekä muiden kurssilaisten kanssa hyvässä ilmapiirissä. Kurssilla etsitään keinoja ja toimintatapoja, joilla voit vahvistaa omia voimavarojasi ja elämänhallintaasi sekä aktiivista osallistumista omassa arjessasi. Lisäksi kurssilla autetaan luomaan ja vahvistamaan työ-, opiskelu- tai harrastuskykyä tukevia verkostoja. Ryhmässä huomaat, ettet ole yksin kuulovamman aiheuttamien haasteiden kanssa.

Rakenne ja toteutus

KUULO-kurssi koostuu viiden vuorokauden kuntoutusjaksosta täysihoidolla Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä. Läheisesi voi osallistua kurssille kahden vuorokauden ajan jakson alussa. Varsinaisen kurssijakson lisäksi otamme sinuun yhteyttä ennen kurssin alkua sekä kuntoutuksen loputtua.

Kuntoutuskurssilla kanssasi työskentelee osaava moniammatillinen työryhmämme. Saat tukea muun muassa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriltä, psykologilta ja kuulovammaisten kuntoutusohjaajalta. Mukana on myös muuta kuntoutushenkilöstöä.

KUULO-kuntoutuskurssi sisältää paljon ryhmässä toimimista, yhdessä tekemistä ja keskusteluja. Ryhmissä käsitellään monipuolisesti psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin sekä terveyteen ja työssä selviytymiseen liittyviä teemoja. Myös vertaistuella ja yhdessä oppimisella on tärkeä merkitys. Yhteydenotoilla kuntoutusjaksojen väleissä varmistetaan kuntoutumisen jatkuminen omassa arjessakin.

Kuntoutuskurssi tarjoaa hyvät puitteet aktivoitumiseen, omien voimavarojen vahvistumiseen ja vertaistukeen. Kurssin ohjelmaa muovataan osallistujien tarpeiden ja toiveiden mukaan niin, että toiminta on mielekästä koko ryhmälle.

Tulevat kurssit

NroKurssin nimiJaksojen ajankohdat
86485Kuulovammaisen kurssi työelämässä oleville18.09.–22.09.2023
86488Meniere-kurssi16.10.–20.10.2023

 

Hakeminen

KUULO-kuntoutus on valtakunnallista palvelua, joten meille Kankaanpäähän voit hakea mitä päin Suomea tahansa. Kuntoutuksen maksaa Kela, ja Kelalta on mahdollisuus hakea kuntoutusrahaa mahdolliselta työstä poissaoloajalta sekä matkakorvausta.

Ota kuntoutustoive puheeksi sinua hoitavan lääkärin kanssa. Arvioikaa yhdessä, olisiko tällainen kuntoutus sinulle sopiva ja hyödyllinen.  Lääkäri voi kirjoittaa sinulle B-lausunnon, jossa suositellaan KUULO-sopeutumisvalmennuskurssia.

Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus) ja toimita se lääkärinlausunnon kanssa Kelaan.

Ota yhteyttä!

Lisätiedot

Kuntoutussihteeri
050 394 7524 tai
kuntoutustoimisto@kuntke.fi