Kelan kuntoutuskurssit

Kuntoutuskurssit ja sopeutumisvalmennuskurssit

Kuntoutuskurssit ja sopeutumisvalmennuskurssit on suunnattu lukuisiin erilaisiin sairauksiin ja elämäntilanteisiin. Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseilta saat paljon tietoa, taitoa ja tukea silloin, kun joku sairaus tai vamma haastaa arjessa selviytymistä ja toimimista. Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit ovat asiakkaille täysin maksuttomia, ja niitä järjestetään sekä työelämässä oleville että työelämästä poissa oleville ja erilaisille ikäryhmille.

Kelan kuntoutuskursseilla tuetaan fyysistä ja psykososiaalista hyvinvointia sekä työssä ja arjessa selviytymistä. Kurssilla saat neuvoja omaan terveyteesi liittyen sekä valmiuksia huolehtia itsestäsi. Kuntoutujien kokemusten mukaan ryhmän tuki on yksi kuntoutuskurssien tärkeimmistä anneista.

Kelan sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on tukea valmiuksia mahdollisimman täysipainoiseen elämään sairaudesta tai vammasta huolimatta. Saat hyödyllistä tietoa sekä tukea selviytymiseen sairauden tai vamman kanssa.

Jotkut kursseista ovat perhekursseja, joilla omainen tai perhe voi olla mukana kokonaan tai osan ajasta. Tällöin myös omainen saa lisävalmiuksia kuntoutumisen tukemiseen omassa elinympäristössä.

Alempaa sivulta löydät koko kurssivalikoimamme ja pääset lukemaan lisää eri kursseista.

Kuntoutuskurssit ja sopeutumisvalmennuskurssit Kankaanpäässä – kokemuksia

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssien yhtenä tärkeänä tavoitteena on se, että pääset tutustumaan muihin vastaavassa tilanteessa oleviin ihmisiin. Vain toinen vastaavassa tilanteessa oleva voi ymmärtää niin hyvin kohtaamiasi haasteita ja niitä mietteitä, joita käyt läpi. Oman kurssiryhmän kesken vallitsee luottamuksen ilmapiiri, jossa on lupa jakaa kaikenlaisia tunteita ja kokemuksia. Muilta kuntoutujilta saatu tuki voi olla myös hyvin konkreettisia käytännön vinkkejä arjen haasteiden selättämiseen tai vaikkapa jonkin tukimuodon löytämiseen. Monet kuntoutujaporukat tulevat niin tiiviiksi, että tapaavat toisiaan vielä pitkään kuntoutuksen päätyttyäkin.

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit sisältävät aina rautaisannoksen tietoa, jota tarvitset elääksesi mahdollisimman hyvää ja täysipainoista elämää sairaudesta tai vammasta huolimatta. Tätä tietoa sinulle antavat monet eri ammattilaiset, joita kohtaat kurssin aikana. Meidän ystävälliset ammattilaisemme välittävät aidosti hyvinvoinnistasi, ja osaavat ohjata myös siinä, mitä muita tukimuotoja ja palveluista sinun on mahdollista saada.

Kuntoutujien mielestä kursseilla on monesti myös hauskaa ja hyvä meininki. Kaikilla kursseilla on aika paljon yhteistä liikuntaa, hyvää ruokaa ja virkistävää vapaa-ajan ohjelmaa. Monet ovat löytäneet kurssien myötä uutta liikunnan iloa sekä uusia harrastuksiakin.

Kuntoutuskurssit ja sopeutumisvalmennuskurssit – miten Kelan kursseille pääsee?

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseille haetaan Kelan kautta. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto, jossa lääkäri suosittelee kyseistä kurssia. Jos haluaisit päästä kuntoutus- tai sopeutumisvalmennuskurssille, kannattaa siis ottaa asia puheeksi sinua hoitavan lääkärin tai esimerkiksi työterveyshoitajan kanssa.

Jos et tiedä mikä kurssi sinulle olisi sopiva, tai muuten haluat tietää lisää, kuntoutussihteerimme neuvovat mielellään ja auttavat eteenpäin. Heidät tavoitat numerosta 050 394 7524 ja sähköpostilla kuntoutustoimisto@kuntke.fi

Alla näet kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssivalikoimamme aikuisille. Jos etsit kurssia lapselle tai nuorelle, tutustu näihin sivuihin:

Lasten kuntoutus

Nuorten kuntoutus

ALS

Kelan ALS-kuntoutus on sopeutumisvalmennuskurssi, joka toteutetaan parikurssina.

AVH-kuntoutus

AVH

 Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutukurssit, kädenkäytön kuntoutuskurssit sekä kävelykuntoutuskurssit.

Diabetes

Kuntoutuskurssit tyypin 1 diabetesta sairastaville aikuisille.

Epilepsia

Sopeutumisvalmennuskurssit
epilepsiaa sairastaville aikuisille.

IKKU

IKKU-kuntoutuskurssit 68 vuotta täyttäneille henkilöille.

Kuulovammaisten aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit

Kuulovamma

Sopeutumisvalmennuskurssit
kuulovammaisille aikuisille.

MBO ja diabetes

Sopeutumisvalmennuskurssi metabolista oireyhtymää ja diabetesta sairastaville

Kuvassa on violetti kukka, joka kuvittaa MS-tauti kuntoutus sivuamme.

MS-tauti

Sopeutumisvalmennuskurssit
MS-tautia sairastaville.

Näkövammaisten aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit Kela

Näkövamma

Sopeutumisvalmennuskurssit
näkövammaisille aikuisille.

Omaishoitajat penkillä

Omaishoitajat

Kuntoutuskurssit omaishoitajille parikurssina ja yksilökurssina.

Oras-kuntoutuskurssi työelämän uupumisoireisiin.

ORAS

Kuntoutuskurssi työelämän uupumisoireisiin

Reuma

Sopeutumisvalmennuskurssit nivelreumaa, selkärankareumaa tai nivelpsoriasista sairastaville.

Rintasyöpä

Sopeutumisvalmennuskurssit rintasyöpään sairastuneille.

SILMU

Kuntoutuskurssit lievää tai keskivaikeaa masennusta sekä kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville.

Sjögrenin oireyhtymä

Sopeutumisvalmennuskurssit
Sjögrenin oireyhtymää sairastaville.

Sydän

 Kuntoutuskurssit sydäntautia sairastaville.

Systeemiset
sidekudos-
sairaudet

Sopeutumisvalmennuskurssit

kuntoutuskurssit

TULES

Kuntoutuskurssit henkilöille, joilla on selän, niska-hartiaseudun tai alaraajojen suurten nivelten oireita.

Uniapnea

Kuntoutuskurssit uniapneaa sairastaville.

Verso

Kuntoutuskurssit aikuisille, jotka ovat pitkään sairastaneet mielenterveyden häiriöitä kuten skitsofreniaa, psykooseja, vaikeaa masennusta, pakko-oireisia häiriöitä tai ahdistuneisuushäiriöitä.

Ota yhteyttä

Kysy lisätietoa kuntoutussihteeriltä
050 394 7524
kuntoutuskeskus@kuntke.fi