Kohtaamisia ja kommunikaatiota

Kohtaamisia ja kommunikaatiota

Tätä kirjoittaessani oli kevään ensimmäinen päivä, jolloin näin veden tippuvan räystäältä. Aurinko lämmittää jo. Siitä alkaa olla vuosi, kun kirjoittelin blogitekstiä perhekuntoutuksesta. Tuolloin kuntoutuskeskuksemme perheiden kesä oli edessä ja lasten sopeutumisvalmennus uutta. Nyt me olemme monta perhekurssikokemusta rikkaampia ja tulevan kesänkin ADHD-perhekurssit ovat jo miltei täynnä. Hienoa!

Ja perhekuntsarin tarina jatkuu. Palvelutarjonta laajenee. Viime perjantaina sain vieraakseni Kuulovammaisten lasten vanhempien liiton toiminnanjohtajan, jonka kanssa keskustelimme kuulovammaisten lasten ja heidän perheidensä odotuksista sopeutumisvalmennuskursseja kohtaan. Vertaistukea, tietoa, sisarusnäkökulmaa – juuri  kaikkea, mikä on tärkeää silloin, kun perheessä on erityistä tukea tarvitseva tai sairastunut lapsi. Uusien kurssien kohdalla on kyse ihan samasta kuin viime vuonna alkaneidenkin vain onko? Kuulovammaisten kurssit edellyttävät meiltä taas ihan uudenlaista paneutumista tiloihin, kommunikaatioon ja ydinosaamiseen. Olemme jo tutkineet aistiesteettömyyttämme asiantuntijoiden avustuksella ja vielä on työtä tehtävänä ennen ensimmäistä kuulovammaisten kurssia. Huopatassuja, akustiikkalevyjä, koulutusta, kannettavien induktiosilmukoiden päivittämistä.

Aiemmin tänä vuonna sain käydä Iiriksessä kertomassa näkövammaisten sopeutumisvalmennuskursseistamme näkövammaisten järjestötoimijoille. Sopparin ydin oli niissäkin keskusteluissa sama, mutta kokemusmaailma toisaalta erilainen. Kommunikaatiossa ja arjessa on erilaisia kysymyksiä huomioon otettavaksi. Oli ilo huomata, miten hyvin näkövammaiset henkilöt ottivat minut vastaan, ja löysinkin taas uusia, tärkeitä verkostoja tulevia kursseja ajatellen.

Osaamisen verkostoilla eteenpäin

Kommunikaatioon liittyvät kysymykset ovat kevään ja kesän kuumia puheenaiheita, koska aistivammaisten soppareiden ohella tarjoamme kursseja myös perheille, joiden lapsella on kielellinen erityisvaikeus. Erityiskysymyksiä on mietittävänä paljon silloin, kun ymmärretyksi tuleminen vaatii keskittymistä, luovuutta ja huomiota. Kommunikaatio on ihmisten elämässä ydinjuttu ja sen kanssa on kunnia saada tehdä työtä. On kunnia myös saada työskennellä Aivoliiton kanssa yhteistyössä ja oppia siitä, mitä liitto on kehittänyt vuosien varrella. Vaikka palveluntuottaja vaihtuu, annetaan kuntoutuksen jatkua ja kehittyä.

Olen iloinen siitä, että olemme saaneet laajentaa verkostoamme uusilla osaajilla. Uusien kurssien myötä asiakkaidemme palveluksessa ovat muun muassa kuulovammaisten kuntoutusohjaaja Hely Leppäniemi ja näkövammaistaitojen ohjaaja Sanna Törrönen. Olen huomannut, että meillä on Suomessa upea ammattilaisten verkosto, joka tekee työtään sydämellä ja haluaa palvella ammattitaidolla. Kela tarjoaa kursseja ja toivomme, että niitä tarvitsevat ihmiset löytävät palvelumme ja saavat niistä konkreettista apua omaan elämäänsä ja arkeensa. Kommunikaatio on ihmisen kohtaamista.

Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä toteutetaan ja kehitetään edelleen myös aikuisten ja ikäihmisten kuntoutusta. Talomme tarjoaa kohtaamispaikan eri-ikäisille kuntoutujille tarjoten samalla kullekin ryhmälle riittävän oman rauhan kuntoutua.

 

Riitta Korte-Mäkiranta
palvelupäällikkö
Kuntoutuskeskus Kankaanpää