IKKU-kuntoutuksesta lisää öljyä liekkiin

IKKU-kuntoutuksesta lisää öljyä liekkiin

Japanilainen Kane Tanaka vietti sunnuntaina 2.1.2022 119-vuotispäivää hoivakodissa Fukuokassa.  Hän on tiettävästi vanhin elossa oleva ihminen ja syntyessään vuonna 1903 elettiin Suomessa vielä ensimmäistä sortokautta ja Wrightin veljesten lentokone nousi ensimmäisen kerran irti maasta 12 sekuntia kestäneelle ensilennolle.  Nykyisin Kane Tanakan päivät kuluvat lautapelien parissa ja kuntoaan hän pitää yllä lyhyillä kävelylenkeillä hoivakodin käytävillä. Hän syö paljon kalaa, mutta pitää myös makeista herkuista.  Itse hän kuitenkin kokee pitkän ikänsä salaisuudeksi rakkaan perheensä ja sen, että nukkuu paljon.

Itse olen syntynyt samana vuonna kuin Porin maalaiskunta liitettiin Porin kaupunkiin, ja silloin lennettiin jo avaruudessakin. Viime vuosina olen kuitenkin ajautunut pohtimaan omaa ikääntymistäni ja sitä, minkälaista elämäni voisi tulevina aikoina olla. Vaikka olenkin vasta puolimatkassa Kane Tanakan jo jokunen vuosi sitten saavuttamaa ikää, tuntuu, että ikääntyminen on tullut työni kautta lähemmäs. Työskentely ikääntyvien kuntoutuksen parissa on kovin konkreettisesti tuonut esiin ikääntymiseen liittyvät ilot ja surut. Vastaan on tullut satoja erilaisia elämäntarinoita, joista monesta voisi kirjoittaa kirjan. Mieleen on jäänyt mm. pariskuntia, jotka leskinä ollessaan ovat löytäneet toisensa ja rakastuneet. Toisille elämä ei vieläkään ole tarjonnut sitä oikeaa, ja yksinäisyys vaivaa. Tai niitä, jotka ovat eläköitymisen myötä toteuttaneet pitkäaikaisia haaveitaan, jotka elämän ruuhkavuosina jäivät toteuttamatta. Joskus kirjasta tulisi tarina ihan tavallisesta elämästä ja siltikin se olisi mielenkiintoinen, kiehtova ja arvokas. Yhtä kaikki, isoin asia tässä on ollut havaita se, että ikääntyminen on paitsi väistämätöntä, myös hyvin kiehtovaa ja mielenkiintoista, ja haluan selvittää, miten siihen voi itse vaikuttaa.

Ikääntyminen on taitolaji, jota jo yli kaksi tuhatta vuotta sitten Marcus Tullius Cicero Vanhuudesta-teoksessaan ohjeisti seuraavalla tavalla:

“Eikä pidä toimia vain ruumiin, vaan enemmänkin mielen ja hengen parhaaksi, sillä nekin saa vanhuus sammumaan, ellei niihin ikään kuin lamppuun tiputeta öljyä.”

Vaikka siis jo tuolloin ymmärrettiin, miten ikääntymiseen voi ja kannattaa omilla teoillaan ja valinnoillaan vaikuttaa, on nykytiede syventänyt tietämystämme huomattavasti. Ikääntyminen on yleisempää kuin sairastuminen, ja siksi siihen on suunnattu paljon tutkimusvoimavaroja, joiden myötä ymmärrys siitä on lisääntynyt ja kerättyä tietoa hyödynnetään myös kuntoutuksessa. Useimmat meistä haluaisivat elää pitkään, mutta harva haluaisi ottaa vastaan ikääntymisen mukanaan tuomia vaivoja tai haittoja. Liikunnalla voi vaikuttaa lihasvoimiin mutta myös mieltä ja muistiakin voi harjoituttaa. Paljon on kiinni siitä, mitä itse asioiden hyväksi tekee, mutta myös perheen ja yhteiskunnan tuki ovat tärkeitä. Tiedetään myös, että ystävät ja harrastukset pitävät meitä hyvässä vireessä.  Yksin ei kuitenkaan tarvitse kaikesta selvitä ja kaikkea selvittää. Ikääntyville suunnatussa IKKU-kuntoutuksessa asioita käsitellään yhdessä ja erikseen, kullekin sopivia menetelmiä suunnitellen ja kokeillen. Jokaisen omia vahvuuksia ja heikkouksia huomioidaan ja kuunnellaan, jotta jokainen voisi rakentaa arjestaan niin turvallisen ja mielekkään kuin mahdollista.

119-vuotias Kane Tanaka nukkuu paljon, osallistuu ja harrastaa. Jos hän tulisi IKKU-kuntoutukseen, sanoisin, että jatka samaan malliin. Toki silti veisin hänet kuntosalille lihasvoimia harjoittelemaan ja vaikka vesijumppaan, koska tutkimuskin on todistanut, että koskaan ei ole liian myöhäistä tai turhaa aloittaa. Työryhmä antaisi vinkkejä mielen ja kehon huoltamiseen kaikilta elämän osa-alueilta ja muiden asiakkaiden seura ja tuki avaisivat ovia vaikka uusiin harrastuksiin ja ystävyyssuhteisiin. Tilkkanen IKKU-kuntoutusöljyä voisi siis pitää liekin kirkkaana ja elinvoimaisena vielä jatkossakin.

Marko Sandroos
fysioterapeutti
Kuntoutuskeskus Kankaanpää

________________________

Tiesitkö?
Kela tarjoaa IKKU-kuntoutuskursseja 68 vuotta täyttäneille, joilla on erilaisia ikääntymisen mukanaan tuomia terveyshaasteita. IKKU-kuntoutus on asiakkaalle maksutonta.
Lue lisää IKKU-kuntoutuskursseista täällä.