Blogitekstejä laitoksen uumenista

Blogitekstejä laitoksen uumenista

Laitoskuntoutus – voisiko hirveämpää sanaa olla? Kyseistä kuntoutusmuotoa käyttäneet eivät ehkä koe sitä hirveäksi, mutta asiaa tuntematta kuulostaa varsin kalsealta.

Laitoskuntoutus kaiketi tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että kuntoutus toteutetaan moniammatillisesti tietyn toimijan tiloissa ja kuntoutuksessa myös yövytään tietyn jakson ajan täysihoidolla. Moniammatillisuus taas tarkoittaa sitä, että saman kuntoutusjakson (esim. 5 päivää) aikana yksilön hyvinvoinnin eteen työskentelee valtava määrä erilaisia asiantuntijoita erikoislääkäreistä personal trainereihin. Näin selitettynä laitoskuntoutus ei kuulostakaan enää niin pahalta, vai mitä?

Laitos kalskahtaa etäiseltä, suurelta, kylmältä paikalta, jossa oleillaan suljettujen seinien sisällä. Kuntoutuksen tavoite on kuitenkin jotain ihan muuta – nostaa yksilö jaloilleen, siivilleen tai auttaa eteenpäin, konkreettisesti tai kuvainnollisesti. Kuntoutuksen painopiste on aina henkilön omassa arjessa ja sen mielekkäämmäksi tekemisessä. Tämän tavoitteen eteen meidänkin kuntoutuskeskuksessamme häärii valtava, noin 150-päinen asiantuntijajoukko eri aloilta, mm. erikoislääkäreitä, psykologeja, fysioterapeutteja, hoitajia, toimintaterapeutteja, paljon erityistyöntekijöitä kuten ravitsemus-, puhe- ja seksuaali- ja uroterapeutit sekä lukuisia muita kuntoutustoimintaa tukevia henkilöitä.

blogipostauskuva2

Osaamisten yhdistelmällä eteenpäin

Eri asiantuntijoilla on oma näkökulmansa yksilön hyvinvoinnin edistämiseen, ja nämä näkökulmat yhdistämällä, kuntoutujan kanssa yhteistyöllä syntyy moniammatillinen kuntoutus – ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, monien asioiden summa.

Näitä erilaisia näkökulmia hyvinvoinnin edistämiseen tulemme kuulemaan tässä blogissa. Kirjoittajina vaihtelevat kuntoutuksen asiantuntijat eri aloilta sekä muut kuntoutusta läheltä seuraavat henkilökunnan jäsenet. Toivottavasti saamme joskus vaikka jonkun asiakkaammekin vierailemaan blogissamme. Saat varmasti monta hyvää ajatusta omaankin arkeesi tulevien tekstien parista!

Antoisia lukuhetkiä toivotellen,
Saila Pajuniemi
m
arkkinointikoordinaattori
Kuntoutuskeskus Kankaanpää

P.s

Nykypäivän kuntoutuslaitos on muuten varsin mukava paikka kaikessa eloisuudessaan hotellimaisine huoneineen ja viihtyisine ravintolatiloineen. Hyvä ruoka on yksi kehutuimpia elementtejä kuntoutuksissa, ja vapaa-ajanohjelmaa löytyy moneen makuun. Liikkumiseen tarjotaan paljon vaihtoehtoja, ja hyvinvointiin voi panostaa myös hemmotteluhoidoin tai henkilökohtaisella valmennuksella.

Niin ja se laitosmainen kylmyys ja kalseus… asiakaspalautteissamme kiitellään toistuvasti talon hyvää tunnelmaa ja henkilökunnan sympaattisuutta – kaikki esimerkiksi tervehtivät kaikkia käytävillä. Kuntoutujat ryhmäytyvät keskenään, ja saavat toisiltaan energiaa, iloa ja vertaistukea. Laitoksen sijasta siis kaikessa korostuu ilo, elo ja ihmisyys!